top of page

Jouw buitenwereld weerspiegelt jouw binnenwereld

Bijgewerkt op: 17 feb. 2022

Werken aan je schaduwkanten. Bewust maken wat in je onbewuste zit wat jou weerhoudt voluit te stromen. Het klinkt zo zwaar. Het klinkt zo donker. Daar krijg ik niet echt een blij gevoel van om aan te beginnen.


Dit wil helemaal niet zeggen dat ik me niet bewust ben dat er dingen zijn die aandacht behoeven in mijn leven. Dat ik onbelichte stukken heb, welke ik zelf niet zie. Natuurlijk weet ik dat. Dat kan niet anders. Ik ben een mens en wil leren, ontwikkelen, uitbreiden, groeien.


Dat kan juist doordat ik die andere kant ook bezit. Dat wat mij gevormd heeft te worden wie ik nu ben. Te weten wat ik WEL wil. Te weten waar ik verdrietig van word, maakt dat ik mijn leven kan inrichten zoals ik wens. Doordat ik weet wat ik niet wil, weet ik wat ik wel wil. Of in ieder geval heb ik helder wat ik zeker niet nog een keer wil. Dat is al heel wat.


Alles wat aandacht krijgt groeit. Ik blijf dat zeggen en herhalen. Juist omdat dat dit duidelijk maakt dat ik mijn aandacht bewust wil geven aan dat wat goed voelt.


Wil ik terug naar dat wat er ooit gebeurde en dat nare gevoel boven halen? Wil ik praten over wat niet lekker loopt? Herhalen wat vervelend is? Herkauwen van die doornstruik?


Ik liever niet. Dank je wel.

Geef mij maar liever vers groen gras.


De buitenwereld weerspiegelt toch mijn binnenwereld. Aan de invulling en uitwerking van wat er in mijn leven gebeurt, kom ik er telkens achter wat er in mijzelf speelt. Heerlijk als ik mij goed voel en glimlachend rond kan lopen en diezelfde glimlach tegenkom op straat of in de winkel.


Een stuk spannender is het als er iets voorbij komt gedurende mijn dag wat blootlegt dat er een stukje zit in mij waarbij ik mijzelf afvraag waarom dat nou weer gebeurt. Het voelt niet fijn. Onprettig.


Daar was ik mij niet bewust van. Wat heb ik daar dan nog zitten. Hoezo gebeurt dit?


Zeker niet dat ik dan tot in den treuren ga zitten spitten. Nadenken wat ik ooit gedaan heb dat dit nu gebeurt. Waar ik dit aan te danken heb. Het 'heb ik weer' gevoel. Of het karma is en ga zo maar door.

Dat heeft totaal geen zin en maakt me niet echt blij. Sterker nog, dan blijf ik er in hangen, geef ik het aandacht en gaat er al mijn energie in zitten.


Oke dit gebeurt. En nu? Dient er direct iets te gebeuren? Kan ik het even laten rusten? Kan ik de vraag stellen "waarom" of wat ik hiermee mag gaan doen? Kan ik het gewoon laten bestaan en er het beste van maken of hieruit halen? Is het enige wat ik kan doen de sprong uitzitten zonder parachute en ik zo goed mogelijk probeer te landen in deze barre toestand, omdat ik het voorwerk vergeten was te doen en gesprongen ben zonder eerst mijn parachute om te doen?


Wat het iedere keer sowieso laat zien is, dat pro-actief leven echt veel fijner is. In het nu uitleven/oogsten in wat je hebt gezaaid en dan vooral meteen weer nieuwe zaadjes planten.


Ik wil tenslotte mijn hele leven voeden. Ik kan niet zonder voeding. Aangezien deze 'oogst' veel lekkerder kon zijn dan die was, kan daaraan werken voor de volgende keer. Die wijsheid kan ik nu meenemen in het zaaien van de volgende oogst. Wat dan ook inhoudt dat ik er wel tijd en energie in dien te stoppen. Aandacht aan schenk en bewust mee om dien te gaan.

Als ik wil dat het anders wordt, zal ik anders moeten doen. Anders krijg ik straks weer die uitgedroogde of verschrompelde versie op mijn bordje. Geef mij maar een volgroeide, heerlijke oogst die ik kan nuttigen, waarbij de liefde aandacht en energie terug te proeven is als ik het gepresenteerd krijg en tot mij neem.


Het mooie van wat de reflectie van jouw binnenwereld teweegbrengt, is dat de energie die je misschien gewend bent op de ander te projecteren, je aan jezelf kan schenken. Waarbij je normaliter los zou gaan op de ander die jou in zo een situatie heeft gebracht of de situatie heeft gezorgd dat jij je nu zo voelt, je verantwoordelijkheid neemt en dit gebruikt voor je persoonlijke ontwikkeling. Dit oppakt en het gebruikt voor investering in jouw eigen leven.


Welke rol heb jij hierin? Wat ga jij hier zelf in anders doen of wat zou je willen doen?


Heerlijk toch, dat je destructieve energie naar buiten toe kan ombuigen naar constructieve energie naar binnen toe. Maak hier gebruik van. Geef jezelf die rijkdom en maak je leven leuker, gezelliger en fijner. Want jij bent de enige die dat kan doen voor jezelf! (en daardoor ook voor de ander)


Ik ben voor! Doe je mee?


Liefs San14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page