top of page

Wat doet angst in de verbinding met jezelf?

Bijgewerkt op: 17 feb. 2022


Wat zo actueel is is de disconnectie met je binnenste door angst. Laten we beginnen bij het begin. Als je je goed voelt, lekker in je vel zit, lopen de dingen om je heen vaak gesmeerd. Heerlijk gevoel natuurlijk.

Maar wat gebeurt er nou als dat niet zo is.


Je eigen-wijsheid is waar je volledig op kan vertrouwen. We zijn dat alleen een beetje vergeten. Tijd om weer te gaan herinneren zou ik zo zeggen. Dat gebeurt ook wel. Misschien herken jij het zelf ook. Je hebt een ingeving, een spontaan idee, een gevoel, maar ja dat is een onmogelijk idee. Daar is het nu de tijd niet voor. Ik ben afhankelijk van. Er is altijd wel iets te verzinnen in je hoofd, om het vooral niet te doen en jezelf te beperken.


Zeker als angst je heeft gegrepen. Dan is je eigen-wijsheid bijna niet te vinden voor jezelf. Je kan er niet bij. Angst is namelijk een emotie die volledig in je hoofd zit. Natuurlijk hebben we een radar voor gevaar, maar dat is iets heel anders dan angst vanuit allemaal redenen die uit het hoofd aangestuurd worden.

Niet vanuit je hart, je gevoel, je eigen-wijsheid en dus ontbreekt het vertrouwen en de connectie met jezelf totaal. Je verbinding met jezelf is weg. Je gaat leunen op de buitenwereld ; je omgeving, de mensen om je heen, je duikt weg in gamen, de televisie, drank, drugs, je gaat om je heen wijzen naar waar het wel allemaal aan ligt.


Alles wat je aandacht geeft wordt groter. Het handelen vanuit angst en daar de aandacht naar toe laten gaan, het er constant over hebben en ermee omringen, zorgt alleen maar voor een vicieuze cirkel. Je komt er niet meer uit. Dat is het vervelende van angst. Eigenlijk alles waardoor je de verbinding met jezelf en dus je eigen-wijsheid verliest is naar, maar angst is een sterke beweging. Door Angst ben je te sturen en klein te houden, juist omdat je niet op je Eigen-Wijsheid vertrouwt, maar op die van een ander.Er blijft weinig van je Eigen-Wijsheid over. Dat is nooit de bedoeling. Jij hebt echt je Eigen-Wijsheid nodig om vanuit daar de connectie te maken met jezelf in eerste instantie en dan de buitenwereld. Iets kan echt alleen maar veranderen als het van binnenuit gebeurt. Laat jij nou de enige zijn die bij jou binnenste kan komen. Niemand heeft dat wat jij hebt. Iedereen heeft zijn of haar eigen rol. Samen maken we de ketting tot een geheel. Iedere schakel die mist is er een die gemist wordt.


Door angst ga je dingen doen die niet goed voelen. Herken je dat ook? Je geeft de schuld aan de ander. Je gaat schreeuwen, je lichaam reageert heftig en niet goed voelend, je krijgt jaloerse gevoelens en ga maar door. Dat is alleen niet WIE jij bent. Het is wat je DOET. Jij bent dat echt niet. Goed om dat te realiseren om daardoor ook zachter naar jezelf te kunnen blijven kijken. Je er bewust van te worden en ermee aan de slag te gaan.


Je aandacht verleggen van buiten naar binnen. Waar komt de angst vandaan? Waar is je vertrouwen naartoe gegaan? Omdat de ander dat zei? Je niet mocht denken wat je dacht. Niet mocht voelen wat je voelde? Hoorde het niet? Pas je er dan niet meer bij?


Het mooie van mens zijn is dat wij kunnen leren van gebeurtenissen en daar iets mee kunnen doen. Wij voelen namelijk. We worden niet blij van een naar gevoel. Het enige wat wij willen is blij voelen, goed voelen, toch?

We weten inmiddels toch wel dat we niemand anders kunnen veranderen, alleen onszelf. We de omgeving niet kunnen veranderen, behalve hoe wij er zelf mee omgaan. DAN ontstaat er een verandering. Echt alleen dan! Tenminste in de basis. Natuurlijk kan je omgeving zorgen dat je je ongemakkelijk voelt en het best lastig maken en dat is misschien nog zwak uitgedrukt voor een aantal mensen. Maar je kunt nog zo hard schreeuwen, duwen en trekken dat de ander dat niet moet doen, maar heeft dat ooit gewerkt? Korte termijn wellicht. Maar je wilt een fundamentele stevige basis. Dan kan alles op een gezonde bodem groeien en bloeien. Tuurlijk groeit er ook iets op een arme bodem. Je kunt het manipuleren, toevoegingen erin stoppen, water geven, maar ik geef je op een briefje, de kool op de vruchtbare luchtige bodem, zal veel voller, mooier en veel lekkerder groeien en smaken.


Wat een rijkdom om dat te weten toch!

En laat dat nou mijn keuze zijn!


Doe je mee?


In liefde en licht

San

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

댓글


bottom of page