top of page

Heeft achterom kijken zin?

Door Achterom te kijken kan je zien, hoe ver je bent gekomen.


Wat gebeurt er met je als je achterom kijkt. Word je er blij van, ben je trots op jezelf, inspireert het je om nog meer van 'dat' te doen of juist meer van 'dat' andere.


Door te kijken naar het verleden kan je wijzer verder gaan. Door alle ervaringen groei je tenslotte. Het heeft je gemaakt tot wie je nu bent.


Ben je in staat daar ook op deze manier mee om te gaan? Zie je het al een plus? Voelt het als een verrijking, kan je je verleden op die manier bekijken, of brengt het juist een vervelend gevoel met zich mee?

Dat kan je ook weer op twee manieren uit leggen. Is het achterom kijken confronterend, omdat je een verleden hebt wat je liever anders ingevuld had gezien, of was vroeger juist alles beter?


Reuze interessant om jezelf die vraag te stellen. Waar zit jij in het Nu als je achterom kijkt? Wat zie jij in je achteruitkijkspiegel?

Bewustwording van je gevoel is wat je verder helpt.

Achterom kijken is niet de richting waar je naartoe gaat, dus gebruik je achterom kijken als kompas.

Waar wil jij naartoe. Wat wil je herhalen en verbeteren, je hebt het tenslotte al een keer ervaren. Je kan je kennis, je eigen-wijsheid hierin gebruiken om het nog leuker, beter, mooier of fijner te maken.

Oefening baart kunst!


Krimpt je maag ineen bij het achterom kijken, of iets genuanceerder, voelt het niet fijn, dan kan dat je helpen in focussen van wat je wèl wilt. Als het donker is wil je dat het licht wordt. Is het winter, wil je de zomer, etc, je kent dat wel.


Goed om dat te voelen, ook al is het nog zo naar. Je gevoel niet weg duwen, maar doorvoelen. Kan je ernaar kijken wat je voelt? Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar dat is waar we ons hoofd juist voor kunnen gebruiken. Neem wat afstand als je kan. Kijk ernaar als een derde persoon. Of kijk vanuit je volwassen zijn, naar jezelf als kind. Dan kan je meer kijken en voelen vanuit compassie. Als je ergens verdrietig over bent of boos is het goed om het te laten bewegen. Voel wat je voelt.


Je emoties en gevoelens zijn energie. Als je ze kan laten bewegen, kunnen ze lucht krijgen. Door weg te duwen of vast te zetten, kom je niet verder. Dat is als een kurk onder water duwen. Hoe dieper je het wegdrukt des te hoger springt hij omhoog. Zo kunnen je negatieve gedachtes of gevoelens niet naar boven komen en meevaren met de stroom. Ze op die wijze af te laten voeren waar ze naartoe mogen, oplossen of lucht krijgen. Hierdoor kunnen ze verzachten, 'opstijgen' of afvloeien.


Ernaar kijken is wel iets heel anders dan er in gaan zitten en in blijven hangen. Dat is ook vastzetten. Zo blijf je je herinneringen in stand houden, inclusief het 'nare' gevoel.

Als je een helicopterview kan toepassen als je achterom kijkt, heb je het overzicht.

Door jezelf uit die gebeurtenis te zetten wat niet fijn voelde, kan je voorbij de eerste emotie komen en misschien wel inzichtelijk krijgen waarom je je zo voelt over die situatie.


Dit is echt constateren, constateren en nog eens constateren. Dan is het genoeg.

Dan is het tijd voor het investeren in een goed gevoel. Laat dat wat niet fijn is voor wat het is. Je kunt het verleden niet veranderen. Wel hoe je ermee omgaat en naar kijkt.


Dus ga doen wat goed voelt. Pak een boek, ga muziek luisteren of maken, ga dagdromen over je mooiste fantasieën, ga de natuur in. Alles is goed ,wat je van het niet fijne gevoel naar een wel fijn gevoel kan krijgen. Zoek jouw lichtpuntje op!Niet dat je het niet leuke, leuk kunt maken. Zeker niet. Dat moet je ook niet willen. Iets wat niet leuk is, is dat gewoonweg ook niet voor jou, punt!

Stap dan ook echt uit dat stuk en ga je focus spier trainen. Waar word jij blij van? Waardoor kom jij weer in een beter gevoel. Dat is waar het overgaat.


Als jij je neerwaartse energie kan laten voor wat het is en je frequentie weer kan verhogen door positieve dingen, gedachtes of gevoelens, is dat weer jou beginpositie om te creëren.


Realiseer je goed dat als je vanuit een ongenoegen of onvrede iets inzet voor wat er komen gaat, iets nieuws denkt te kunnen creëren of afdwingen, wat het vaak is vanuit ongenoegen, je dat zit te voeden.


De oplossing is simpel. Dit is niet het moment om vanuit het nu je leven verder te gaan creëren voor het straks. Soms is het gewoon uitzitten. Ben je gesprongen zonder je parachute om te doen. Dan is er echt maar één manier om door te gaan; zorgen dat je in deze barre omstandigheden zo zacht mogelijk neerkomt.


Zo kan je wel het verschil maken. Je binnenste geeft tenslotte aan, 'dat nooit meer'. Het verleden is verleden tijd.


Jou herinnering is een gedachte die je zelf blijft herhalen. Als je weet dat alles energie is, je gedachten dus ook, kan je daar mee aan de slag. Er is van alles te ondernemen hierin. Je kan door middel van visualisatie je gevoel hierin veranderen. Dit vergt wel enige training. Beseffen dat alles energie is in combinatie met de wetenschap dat alles wat je aandacht geeft groeit, kan je je voorstellen dat je gemoedstoestand en hoe je over iets voelt, essentieel is in deze.


Ga slapen als dat lucht geeft. Het liefst niet boos of geïrriteerd gaan slapen. Makkelijker gezegd dan gedaan, zal je wellicht denken. Maar ook dat is een gedachte die je koestert door dat te herhalen. Zo lukt het ook niet.

Het simpele feit is dat je wel je eigen energie kan verhogen. Zet een fijne slaap meditatie op of mooie muziek, natuurgeluiden, vul maar in voor jezelf waar jij het beste gevoel uit kunt halen is voldoende. Pak een schrift, of een mooi dagboek en schrijf alles op waar jij blij van wordt, wat je waardeert in je leven. Wat geeft een glimlach op jou gezicht?


Door deze bewustwording gaande te houden en iedere keer weer je gevoel als kompas te gebruiken, zal je je focus spier gaan ontwikkelen en je de vruchten ervan gaan plukken.


Je goed voelen is namelijk heel verslavend.

Soms is het gewoon je resetknop indrukken, van gewoontes volgen omdat het bekend en vertrouwd voelt, naar je goed voelen en dit ook toelaten. Met de stroom meegaan is echt zoveel makkelijker en ja het kan makkelijk zijn om te komen waar je wilt. Zolang je je hoofd daar maar niet tussen zet. Je hoofd kan maar zover komen als hij denken kan. Je gevoel daarentegen is grenzenloos.


Ik wens je een goed gevoel toe! Dan is je creatiekracht onbegrensd!


Doe je mee?


Liefs San17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page